Robotlar artık “hissedebilecek”: En gerçekçi sentetik cilt üretildi
Robotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.
13/06/2025 16:06 | Son Güncelleme : 11/07/2025 02:45 | Okunma Sayısı : 15 | BizimTrabzon

Araştırma, Science Robotics dergisinde yayımlandı. Geliştirilen bu cilt, bir robot eline eldiven gibi geçirilerek test edildi. Araştırmacılar bu eldiveni sıkarak, fırçalayarak, ısıtarak ve hatta neşterle keserek denedi. Sonuç: Robot, tüm bu fiziksel etkileşimleri “hissedebildi.
TEK JEL, BEŞ DUYU
Bu yeni cildin farkı, birçok farklı dokunsal algıyı aynı anda ve tek bir malzeme üzerinden algılayabilmesi. Geleneksel yöntemlerde, bir robotun hem ısıyı hem de basıncı algılaması için ayrı ayrı sensörler kullanılması gerekiyordu. Bu durum karmaşıklığı artırırken, algı doğruluğunu da düşürebiliyordu.
Ancak araştırma ekibi, sadece bir tür jelatin bazlı, iletken ve esnek bir hidrojel kullanarak hem sıcaklığı hem soğuğu, hem baskıyı hem de hasarı algılayabilen bir çözüm geliştirdi. Cambridge Üniversitesi’nden Prof. David Hardman, “Farklı dokunma türlerini algılayabilen farklı sensörler üretmek oldukça karmaşık bir süreçti. Biz, tek bir malzemeyle çoklu dokunmaları algılayabilen bir yol bulmak istedik,” dedi.
KOLAY ŞEKİL ALABİLİYOR
Üstelik bu sentetik cilt, ısıtıldığında eritilip başka bir şekle sokulabiliyor. Örneğin bir robot koluna ya da gövdesine uyacak şekilde yeniden biçimlendirilebiliyor. Araştırmacılar bu özelliği test etmek için cildi eritip bir el şeklinde kalıba döktü. Ortaya çıkan sarı-siyah yapı, bir işçi eldivenini andırıyordu.
Bu “fleshy” (et gibi) el, farklı seviyelerde basınca tepki verebildiği gibi, ısıyla temas ettiğinde veya bıçakla kesildiğinde de tepki verebildi. University College London’dan Thomas George Thuruthel, “İnsan derisi kadar hassas değil ama şu anda mevcut diğer teknolojilere kıyasla çok daha başarılı. Üstelik kurulumu da daha kolay,” dedi.
BİRÇOK ALANDA KULLANILABİLİECEK
Bu teknoloji, özellikle üretim tesislerinde, tehlikeli ortamlarda ya da afet bölgelerinde çalışabilecek robotların daha güvenli ve etkili olmasını sağlayabilir. Örneğin bir robot, elindeki parçanın aşırı sıcak olduğunu hissederek insanlara zarar vermekten kaçınabilir.
Bu gelişme, Boston Dynamics, Tesla ve Figure gibi şirketlerin geliştirdiği insansı robotların “hissederek” çalışabildiği bir geleceğe kapı aralıyor. Nitekim Figure’ın insansı robotları halihazırda BMW’nin Güney Karolina’daki fabrikasında test ediliyor. Amazon ise robotları kargo taşıma süreçlerine entegre etmeye hazırlanıyor.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.
1 yıl önceNintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir
Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.
1 yıl önceBoeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi
Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.
1 yıl önce