Arama

Trabzon’un Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor: “İpek Yolu'nun Denize Açılan Kapısıydı”

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, Pazarkapı Mahallesi’nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait 2000–2500 yıllık kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.

28/05/2025 11:54 | Son Güncelleme : 10/07/2025 23:17 | Okunma Sayısı : 15 | BizimTrabzon


Trabzon’un Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor: “İpek Yolu'nun Denize Açılan Kapısıydı”
Kentin, tarihi İpek Yolu’nun denize açılan kapısı olduğu vurgulanarak, kalıntıların açık hava müzesi olarak düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Kadınlar Hali Pazarı’nın yıkılması sonrası ortaya çıkan ve Roma İmparatoru Hadrianus dönemine tarihlenen rıhtım yapısının, Trabzon’un tarihine ışık tutacak nitelikte olduğu belirtiliyor. Antik liman, geçmişte şehrin savunma ve ticaret merkezi olarak kullanılıyordu. ❝Trabzon, Çin'den gelen İpek Yolu'nun Roma’ya açılan son kapısıydı❞ Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, alanda açığa çıkan rıhtım, sur duvarları ve anıtsal kapının Trabzon'un kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Erüz, şu değerlendirmelerde bulundu: — “Trabzon Hadrian Limanı, 2000 yıldan uzun süre hizmet vermiş nadir antik limanlardan biri. 1970’lerde üzeri doldurularak yok edilse de kazılarla yeniden ortaya çıktı. Burada bulunan rıhtım, hendek duvarları ve taş blok yapılar, alanın Roma dönemine ait olduğunu belgeler nitelikte.” “Arkeopark’a dönüştürülmeli, Roma kayığı yerleştirilmeli” Erüz, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanı koruma altına alarak kazı, röleve ve restorasyon çalışmalarını başlattığını hatırlattı. Ancak bölgenin arkeopark haline getirilerek turizme kazandırılması gerektiğini belirtti: — “Bu rıhtım ve ona ait anıtsal kapı, antik İpek Yolu’nun Roma’ya denizden açılan son durağı. Üzerine cam koruma yerleştirilerek içeriye bir Roma dönemi yelkenli kayığı konulabilir. Böylece tarihi görsellikle desteklenmiş olur.” — “Kadınlar Pazarı alanından Tabakhane Vadisi’ne kadar olan bölge arkeolojik açıdan değerlendirilip, açık hava müzesi olarak tasarlanmalı. Bu alan Trabzon’un ‘İpek Yolu’nun denize açılan kapısı’ kimliğini yeniden canlandırabilir.” 2000 yıllık Roma Rıhtımı, surlarla bütünleşik yapı Kazılar sırasında ortaya çıkan rıhtımın, dönemin liman savunma yapısı ile bağlantılı olduğu kaydedildi. Pazarkapı Doğu Surları, Kuzgundere Vadisi boyunca uzanan hendek yapısı ve kalıntıların korunarak sergilenmesi gerektiği vurgulandı. Prof. Dr. Erüz, “Surların altındaki Roma dönemine ait orijinal yapılar, koruma bilinciyle kamuoyuna tanıtılmalı” diyerek, kültürel mirasın korunması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yeni Zigana Tüneli: Türkiye'nin En Uzun Tüneli

Yeni Zigana Tüneli: Türkiye'nin En Uzun Tüneli

Trabzon ve Gümüşhane arasında bir bağlantı görevi gören Yeni Zigana Tüneli rekor sayıda araca hizmet etti. Ayrıca Zigana, Türkiye'nin en uzun tüneli!

1 yıl önce
Trabzon'da minibüsçüler üniversite öğrencilerini darbetti

Trabzon'da minibüsçüler üniversite öğrencilerini darbetti

Trabzon'un Sürmene ilçesinde skandal! Minibüsçüler, fakülteye gitmek için servis kiralayan üniversite öğrencilerini darbetti!

1 yıl önce
Trabzon'da 10 yıldır aranan şahıs yakalandı!

Trabzon'da 10 yıldır aranan şahıs yakalandı!

Trabzon'da hapis cezası kesinleşen ve 10 yıldır aranan şahıs İl Jandarma ekipleri tarafından başarılı bir operasyon ile yakalandı!

1 yıl önce
Yorumlar