Tıp dünyasında devrim: Felçli adam düşünce gücüyle robot kolu hareket ettirdi
ABD'de yapay zeka destekli beyin-bilgisayar arayüzü ile felçli bir adam, sadece düşünerek robot bir kolu kontrol etmeyi başardı.ABD'deki California Üniversitesi San Francisco (UCSF) araştırmacıları, felçli bir hastanın yalnızca düşünce gücüyle robot bir kolu hareket ettirmesini sağlayan devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirdi.
12/03/2025 09:37 | Son Güncelleme : 11/07/2025 01:54 | Okunma Sayısı : 29 | BizimTrabzon


ABD'de yapay zeka destekli beyin-bilgisayar arayüzü ile felçli bir adam, sadece düşünerek robot bir kolu kontrol etmeyi başardı.
ABD'deki California Üniversitesi San Francisco (UCSF) araştırmacıları, felçli bir hastanın yalnızca düşünce gücüyle robot bir kolu hareket ettirmesini sağlayan devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirdi.
Scitech Daily'de yer alan habere göre, yapay zeka destekli beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) sayesinde hasta, elini hareket ettiriyormuş gibi düşünerek robot kolu nesneleri tutup kaldırması için yönlendirdi. KESİNTİSİZ 7 AY ÇALIŞAN SİSTEM Yeni geliştirilen bu teknoloji, daha önceki sistemlerden farklı olarak yedi ay boyunca kesintisiz çalışmayı başardı. Daha önce bu tür cihazlar yalnızca birkaç gün içinde işlevini kaybediyordu. Yeni sistemin uzun süreli kullanımda istikrarlı bir performans sergilemesi, felçli bireyler için büyük bir umut oldu. SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? Felçli hastanın beynine, düşünce sinyallerini algılayan küçük sensörler yerleştirildi. Hasta, elini hareket ettirmeyi hayal ettiğinde bu sensörler sinyalleri yakaladı. Yapay zeka destekli sistem, bu beyin sinyallerini işleyerek robot kolun harekete geçmesini sağladı. Başlangıçta hareketler net değildi. Bu nedenle hasta, sanal bir robot kol üzerinde pratik yaparak sistemin hassasiyetini arttırdı. Yapay zekanın öğrenme kabiliyeti sayesinde zamanla gerçek robot kolu daha hassas bir şekilde yönlendirebilmeye başladı. GÜNLÜK İŞLERİ YAPABİLME UMUDU Hasta, yapay zeka destekli bu sistemle nesneleri kavrayıp kaldırabilmeyi, dolap açıp bardak almayı ve bardağı su sebiline tutarak doldurmayı başardı. Araştırmayı yöneten Dr. Karunesh Ganguly, sistemin geliştirilmeye devam edeceğini ve gelecekte hastaların evlerinde kullanabileceği bir teknoloji haline getirileceğini belirtti. Ganguly, bu konuda oldukça iyimser: "Artık bu sistemin nasıl çalıştığını biliyoruz ve gerçekten işe yarayacağına inanıyorum. Felçli bireyler için yalnızca düşünerek hareket edebilen protezler artık bir hayal değil!"






Bunlar da ilginizi çekebilir
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.
1 yıl önceNintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir
Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.
1 yıl önceBoeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi
Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.
1 yıl önce