Arama

Apple artırılmış gerçeklik gözlüklerinden vazgeçti

Apple, Mac ile eşleştirilip kullanılması planlanan artırılmış gerçeklik gözlükleri projesini rafa kaldırdı.

01/02/2025 11:11 | Son Güncelleme : 10/07/2025 20:57 | Okunma Sayısı : 10 | BizimTrabzon


Apple artırılmış gerçeklik gözlüklerinden vazgeçti

Apple, normal gözlüğe benzeyen ancak artırılmış gerçeklik (AR) yeteneğine sahip gözlük geliştirmek istiyordu.
Ancak bu gözlükler güç için bir Mac cihazına bağlanmalıydı, zira artırılmış gerçeklik uygulamalarını çalıştıracak kadar güçlü bir işlemci normal gözlüklere sığmayacak kadar büyük olur.

Apple mühendisleri, artırılmış gerçeklik gözlüğünün iPhone performansına, onun yüzde onu güç tüketimi ile ulaşması gerektiğine karar verdi, yoksa işlemci çok ısınıyordu.

Ayrıca normal gözlüğünüzün üzerinde bir de pil olduğunu düşünürseniz, böylesi bir ağırlığın pek kullanıcı dostu olmayacağını da fark edersiniz.

İLK DÜŞÜNÜLEN İPHONE'A BAĞLAMAK OLDU

Apple ilk başta gözlüğü iPhone'a bağlamayı düşündü, fakat telefonların pili ve gücü onları destekleyecek kadar fazla değil. Teknoloji devi sonrasında yönünü Mac cihazlara çevirdi fakat Apple yöneticileri Mac'a bağlı bir ürünün iyi bir çözüm sunmayacağını düşünmüş olmalı ki, proje kapatıldı.

Apple'ın üzerinde çalıştığı artırılmış gerçeklik gözlüğü Vision Pro'dan daha hafif olacak ve bir kafa bandına da ihtiyaç duymayacaktı. Normal gözlük olacağı için, kullanıcının gözlerini gösteren bir ekrana da gerek yoktu. Apple'ın, kullanıcının yaptığı işleme göre renk değiştiren ve böylece çevresindekilere gözlüğün aktif olarak kullanıldığını gösteren camlar ürettiği belirtiliyor.

Apple'ın AR gözlüğü üzerinde çalıştığına dair ilk iddialar neredeyse on yıl önce ortaya çıkmıştı. Üretilen başlık Vision Pro oldu, çünkü Apple'ın yapmak istediği artırılmış gerçeklik gözlüğü için gereken teknoloji henüz mevcut değil.

Bloomberg'den Mark Gurman 2023 yılında yaptığı bir haberde, AR gözlüğün AR/VR ekibi için bir şakaya dönüştüğü ve onu Apple CEO'su Tim Cook'u memnun etmek için üzerinde çalıştıkları "ümitsiz" bir cihaz olarak gördüklerini söylemişti.
Hatta Tim Cook, 2027 yılında bizzat kendisi AR gözlüğü "kaliteli şekilde" yapmayı sağlayacak teknolojinin bulunmadığını açıklamıştı.

Apple'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü üzerinde çalışmayı bırakması, Vision Pro'nun yeni modellerinin gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Apple yöneticileri ise, aranan teknoloji bulunduğunda AR gözlüğü alanına dönmeyi düşünüyor.

Apple'ın rakibi Meta ise "Orion" artırılmış gerçeklik gözlüklerini tanıttı ve gözlüklerin geliştirilme aşamasında olduğunu açıkladı. Fakat prototip gözlüğü imal etmenin 10 bin dolardan (yaklaşık 360 bin TL) fazla paraya mal olduğu belirtiliyor.

Meta gözlüğü 2027 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor, bu tarih Apple'ın da artık iptal ettiği artırılmış gözlüğünü piyasaya sürmek için hedeflediği zamandı.

 

Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.

1 yıl önce
Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.

1 yıl önce
Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.

1 yıl önce
Yorumlar